Kako namestiti WordPress z Apache na Ubuntu

WordPress je najbolj priljubljena platforma na svetu za izdelavo spletnih strani, naj bo to spletni dnevnik, spletno mesto za e-trgovino, poslovno spletno mesto, spletno mesto portfelja, spletni poslovni imenik itd. Je brezplačen in odprtokoden, enostaven za namestitev, učenje in uporabo, zelo vstavljiv in prilagodljiv.

Preberite tudi : Kako namestiti WordPress z Nginxom v Ubuntu 20.04

Ta priročnik prikazuje, kako namestiti najnovejšo različico WordPress z Apache v Ubuntu 20.04 . Predpostavlja se, da imate LAMP sklad nameščen in dobro konfiguriran za gostovanje spletnih mest, sicer glejte naš vodnik:

Namestitev WordPressa v Ubuntu 20.04

1. Ko je LAMP sklad ( Apache , MariaDB in PHP ) nameščen in konfiguriran na strežniku Ubuntu 20.04, lahko nadaljujete s prenosom najnovejše različice WordPress z naslednjim ukazom wget .

$ wget -c http://wordpress.org/latest.tar.gz
Prenesite WordPress v Ubuntu 20.04
Prenesite WordPress v Ubuntu 20.04

2. Ko je prenos končan, izvlecite arhivirano datoteko z ukazom tar, kot je prikazano.

$ tar -xzvf latest.tar.gz
Izvlecite datoteke WordPress
Izvlecite datoteke WordPress

3. Nato premaknite izvlečeni imenik WordPress v koren dokumenta, tj /var/www/html/in pod vašim spletnim kot je prikazano ( zamenjajte mestom, mysite.com z imenom ali imenom domene). Naslednji ukaz bo ustvaril mysite.com imenik in pod njim premaknil datoteke WordPress.

$ ls -l
$ sudo cp -R wordpress /var/www/html/mysite.com
$ ls -l /var/www/html/
Nastavite WordPress na spletnem mestu
Nastavite WordPress na spletnem mestu

4. Zdaj nastavite ustrezna dovoljenja v imeniku spletnega mesta ( /var/www/html/mysite.com ). Moral bi biti v lasti Apache2, uporabnika in skupine imenovane www-data .

$ sudo chown -R www-data:www-data /var/www/html/mysite.com
$ sudo chmod -R 775 /var/www/html/mysite.com
Nastavite dovoljenja za datoteke WordPress
Nastavite dovoljenja za datoteke WordPress

Ustvarjanje baze podatkov WordPress za spletno stran

5. Za začetek se prijavite v lupino zbirke podatkov MariaDB z naslednjim mysql ukazom z -uflag za dobavo uporabniškega imena, ki bi moralo biti root in -p za vnos gesla, ki ste ga nastavili za korenski račun MySQL, ko ste namestili programsko opremo MariaDB.

$ sudo mysql -u root -p

6. Po prijavi zaženite naslednje ukaze, da ustvarite bazo podatkov vašega spletnega mesta in uporabnika baze podatkov s privilegiji, kot je prikazano. Ne pozabite zamenjati “ mysite ”, “ mysiteadmin ” in “ SecureP @ ssHere ! “Z imenom baze podatkov, uporabniškim imenom in geslom uporabnika.

MariaDB [(none)]> CREATE DATABASE mysite;
MariaDB [(none)]> GRANT ALL PRIVILEGES ON mysite.* TO 'mysiteadmin'@'localhost' IDENTIFIED BY 'SecureP@ssHere!';
MariaDB [(none)]> FLUSH PRIVILEGES;
MariaDB [(none)]> EXIT
Ustvarite bazo podatkov WordPress
Ustvarite bazo podatkov WordPress

7. Nato se pomaknite v koren dokumenta vašega spletnega mesta in ustvarite wp-config.php datoteko iz vzorčne konfiguracijske datoteke, kot je prikazano.

$ cd /var/www/html/mysite.com
$ sudo mv wp-config-sample.php wp-config.php

8. Nato odprite wp-config.php konfiguracijsko datoteko za urejanje.

$ sudo vim wp-config.php

in posodobite parametre povezave z bazo podatkov (ime baze podatkov, uporabnik baze podatkov in uporabniško geslo, ustvarjeno zgoraj), kot je prikazano na naslednjem posnetku zaslona.

Konfigurirajte nastavitve zbirke podatkov WordPress
Konfigurirajte nastavitve zbirke podatkov WordPress

Ustvarjanje spletnega mesta Apache VirtualHost za WordPress

9. Nato morate konfigurirati spletni strežnik Apache, da bo služil vašemu WordPress spletnemu mestu z uporabo vašega popolnoma kvalificiranega imena domene, tako da zanj ustvarite navideznega gostitelja v konfiguraciji Apache.

Če želite ustvariti in aktivirati novega navideznega gostitelja, v imeniku ustvarite novo datoteko / etc / apache2 / sites-available / . V tem primeru bomo poklicali datoteko mysite.com.conf (končati naj se z .conf podaljšanje).

$ sudo vim /etc/apache2/sites-available/mysite.com.conf

Nato vnjo kopirajte in prilepite naslednjo konfiguracijo ( nadomestite ServerName in ServerAdmin e-pošto s svojimi vrednostmi).

<VirtualHost *:80>
	ServerName mysite.com
	ServerAdmin webmaster@localhost
	DocumentRoot /var/www/html/mysite.com
	ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
	CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
</VirtualHost>
Ustvari navidezni gostitelj WordPress Apache
Ustvari navidezni gostitelj WordPress Apache

Datoteko shranite in zaprite.

10. Nato preverite konfiguracijo Apache za pravilnost skladnje. Če je sintaksa v redu, omogočite novo spletno mesto in znova naložite storitev apache2, da uveljavite nove spremembe.

$ apache2ctl -t
$ sudo a2ensite mysite.com.conf
$ sudo systemctl reload apache2
Omogočite spletno mesto v Apacheju
Omogočite spletno mesto v Apacheju

11. Prav tako onemogočite privzeti navidezni gostitelj, da se vaše novo spletno mesto pravilno naloži iz spletnega brskalnika.

$ sudo a2dissite 000-default.conf
$ sudo systemctl reload apache2
Onemogoči spletno mesto v Apacheju
Onemogoči spletno mesto v Apacheju

Dokončanje namestitve WordPress prek spletnega vmesnika

12. Zadnji razdelek prikazuje, kako dokončati namestitev WordPress z uporabo spletnega namestitvenega programa. Odprite brskalnik in krmarite z imenom domene spletnega mesta:

http://mysite.com.

Ko se spletni namestitveni program WordPress naloži, izberite jezik, ki ga želite uporabiti za namestitev, in kliknite Nadaljuj .

Izberite jezik namestitve WordPress
Izberite jezik namestitve WordPress

13. Nato nastavite naslov spletnega mesta, skrbniško uporabniško ime in geslo ter e-poštno sporočilo za upravljanje vsebine spletnega mesta. Nato kliknite Namesti WordPress .

Dodajte podrobnosti spletnega mesta WordPress
Dodajte podrobnosti spletnega mesta WordPress

14. Ko je namestitev WordPress končana, kliknite Prijava in odprite skrbniško stran za prijavo na svoje spletno mesto.

Namestitev WordPress je končana
Namestitev WordPress je končana

15. Zdaj se prijavite na novo WordPress spletno mesto z uporabo skrbniških poverilnic (zgoraj ustvarjeno uporabniško ime in geslo) in začnite prilagajati svoje spletno mesto z nadzorne plošče .

Prijava v WordPress
Prijava v WordPress
Nadzorna plošča WordPress
Nadzorna plošča WordPress

V tem članku smo razložili, kako namestiti WordPress z uporabo Apacheja kot spletnega strežnika in MySQL kot sistema baz podatkov za servisiranje spletnih mest PHP.

Nato je ključni korak zavarovanje spletnega mesta WordPress s protokolom SSL. Če ste WordPress razporedili na resnično domeno, lahko spletno mesto zaščitite s Free Let’s Encrypt certifikatom . Če ste WordPress lokalno namestili na lažnem spletnem mestu za testiranje ali osebno uporabo, predlagam, da uporabite samopodpisano potrdilo namesto tega . Tags LAMP vodniki , Ubuntu Nasveti , WordPress nasveti Objavi navigacijo Kako namestiti in konfigurirati Memcached v Ubuntuju Kako hitreje stisniti datoteke z orodjem Pigz v Linuxu Če vam je bil ta članek všeč, se naročite na e-poštna opozorila za vadnice za Linux. Če imate kakršna koli vprašanja ali dvome? ne prosi za pomoč v komentarji oddelka.