Primerjava CMS: Drupal, Joomla in WordPress by Mac LinuXTer (Boris Perc Piramide Studio UITSi-EU)

  • ID članka: 1052 Primorske COMeze HTU Server 16 Slovenia EU – Posted by: Mac Linuxter, Date: 22.01.2013

 

  • Zadnja posodobitev 4. aprila 2013 Slovenske COMeze, Server HTU Slovenia 22 EU, – Posted by: Mac Linuxter

 

  • Avtor: Mac LinuXTer – Boris Perc, IT Skupnost Piramide Studio Portorož, Slovenija, EU člani HTU org. in UITW org. – UITSi – PCS @ 1989 Portorož, Slovenija – EU

Članek izvirni jezik Angleščina, objavljeno na Slovenske in Primorske COMeze privatni strežniki HTU org. Slovenija avtor: Mac Boris Perc, IT Skupnost Piramide Studio Si-EU

Za začetek bi povdaril, da je Drupal dedek vseh CMS nastal prvi in verjetno zaradi tega ima najbolj čisto jedro zasnove, katero omogoča milijone uporabnikov hkrati, medtem ko je Joomla nastala za Drupalom in WordPress za Joomla CMS. Bistvene rezlike teh treh CMS so v tem, da je CMS Drupal namenjen srednje velikim oz. velikim podjetjem ali multinacionalkam z velikim številom uporabnikov, medtem ko je CMS Joomla namenjena za manjša in srednje velika podjetja nekje do sto tisoč uporabnikov oz. administratorjev in za računalniške skupnosti ter CMS WordPress je že po izvorni kodi namenjen kot blog platforma, vendar je zelo enostavna za uporabo in ne potrebuje za uprabljanje in razvoj mesta neko posebno znanje različnih skriptnih jezikov in HTML kod. WordPress bo lahko upravljal vsakdo v vašem podjetju in ima od vseh teh treh CMS sistemov največ privržencev in individualnih razvijalcev, tako da si boste brez nekega znanja na področju informatike postavli odlično spletno predstavitev.

Če je spletno mesto za vaše podjetje na obzorju, se morda sprašujete, kateri sistem za upravljanje z spletnimi vsebinami (CMS) je najboljša izbira za vas oz. za vaše podjetje ali za vašo osebno rabo npr. izgradnja spletne trgovine ali izgradnja virtualne pisarne v celoti, večje število aplikacij na enem strežniku (lokalno domači strežnik ali oddaljeni zakupljeni strežnik – PCS računalniška skupnost Piramide Studio by Mac Boris Perc vam svetujem obvezno zakup strežnika in domene za vaše podjetje pri google in registrirajte google račun epošta posebej za vaše podjetje in paypal račun tudi vezan na gmail podjetja,…. Itd… GOOGEL NAJBOLJ VARNO PODJETJE GOOGEL CLOUD NAMESTITEV NA GOOGLE STREŽNIK OZ. NA VAŠO GOOGLE DOMENO ZAKUPLJEN STREŽNIK PRI GOOGLE CLOUD  NPR. NAMESTITE VAŠE CMS KARKOLI NPR. DRUPAL ALI JOOMLA ALI WORDPRESS!!!).  OBVEZNO VSEM SLOVENSKIM PODJETJEM OZ. SLOVENSKIM PODJETNICAM IN PODJETNIKOM  SVETUJEM ZAKUP STREŽNIKA IN REGISTRACIJA DOMENE TER DODELITEV VSEM ZAPOSLENIM GOOGLE MAIL RAČUNE PREKO VAŠE ZAKUPLJENE DOMENE NPR. WWW.VAŠEPODJETJE.COM = GOOGLE CLOUD ) NAMEŠČEN PROGRAM CMS DRUPAL IN CMS WORDPRESS NA DOMENI IN PODDOMENI NPR. https;//trgovina.vašepodjetje.com/ in tako naprej: https;//poslovalnica.vašepodjetje.com/ ITD… ter na vsaki poddomeni namestite za vaše podjetje potrebno odprtokodno aplikacijo npr. ponujate epošto vašim uporabnikom na poddomeni https;//email.vašepodjetje.com/ ali https;//posta.vašepodjetje.com/ si boste namestili odprtokodno aplikacijo za web epošto npr. roundcube.org. Google Download klikni tukaj oz. prenesite si odprtokodno aplikacijo za elektronsko pošto ali karkoli boste potrebovali za izgradnjo vaše virtualne pisarne, na istem strežniku npr. Google namestite vse potrebne odprtokodne spletne aplikacije npr. naše programe kot je DDL Enigma direktni prenosi in izmenjava datotek preko spleta podobno npr. PrestaShop itd…

Tukaj si oglejte tri najbolj razširjene CMS Sisteme oz. med najbolj priljubljenimi CMS sistemi seveda po moji osebni izbiri in prepričanjih – Mac Linuxter, Boris Perc, PCS-HCS-SI-EU. Vsi trije CMS sistemi za urejanje spletnih vsebin so odprtokodna programska oprema (napisana v skriptnem jeziku php in delujejo na oddaljenem strežniku preko uporabe baz podatkov SQL, na strežniku oz. oddaljenem računalniku), vsak predstavljen CMS ima razvijalce oz. skupnosti razvijalcev programske opreme CMS in njihovo vzdrževanje in razvoj dodatkov sledi še več tisoč skupnosti oz. samostojnih razvijalcev programske opreme na podlagi php/SQL. Ne samo, da so vsi trije CMS prosti za prenos in uporabo, vendar opensource oz. odprtakoda = format odprtega vira pomeni, da se platforma stalno izboljšuje, da podpira nove internetne tehnologije, da se razvijajo nove aplikacije oz. dodatki in funkcionalnosti za CMS. Z vsemi temi CMS sistemi se osnovne funkcionalnosti lahko izboljšajo v nedogled oz. v neskončnost »ad infinitum« pravimo mi poezija v kodi,  z vedno večjim številom dodatkov, ki jih prispevajo njihove skupnosti in tretje skupnosti razvijalcev CMS sistema (Drupal, WordPress, Joomla, phpNuke, phpFusion, Contao, PHP CMS Made Easy, CMS eCommerce, CMS eShop, ostalo,…).

Tukaj ni rešitve ene velikosti oz. izbira najboljšega CMS med temi tremi, saj že po izvorni kodi so si vsi trije različni, saj je vsak napisan za točno svoj prvotni namen uporabe CMS; Odvisno od vaših ciljev, tehničnega strokovnega znanja, proračuna in tistega, kar potrebujete za vaše spletno mesto – nakup kod, nakup strežnika, če nimate lastnega doma, registracija domene domači strežniki obvezno registracija SI domene za predstavitev podjetja ali spletno trgovino, vendar spletno trgovino si lahko postavite s pomočjo CMS sistema tako da se izognete administraciji strežnika npr. wordpress.com ali joomla.com ali drupal.com in podobni. Za preprosto spletno mesto z blogom ali brošuro je WordPress lahko najboljša izbira (medtem ko je zelo prijazna za ne-razvijalce, fleksibilna platforma je lahko tudi zelo kompleksna spletna mesta). Za kompleksno in zelo prilagojeno spletno mesto, ki zahteva razširljivost in kompleksno organizacijo vsebin, je Drupal morda najboljša izbira. Za nekaj med tem, ki ima lažje učne krivulje, je lahko Joomla odgovor.

Ko imate vprašanja ali potrebujete pomoč, boste lahko zlahka našli? Z vsemi temi sistemi je odgovor pritrdilen. Vsak ima strastne, namenske programerje in uporabniške skupnosti, ki olajšajo iskanje brezplačne podpore neposredno prek svojih spletnih mest ali preko drugih spletnih forumov ali celo knjig. Poleg tega je plačana podpora zlahka dostopna iz virov tretjih strank, kot so svetovalci, razvijalci in oblikovalci. Vsak od teh sistemov kaže dolgoročno vzdržnost in dolgo življenjsko dobo; Podpora za njih bo še naprej na voljo v bližnji prihodnosti. Več časa in truda, ki ste si pripravljeni in sposobni vlagati v učenje sistema, več vam bo to uspelo. Z WordPressom in Joomla lahko naročite širok izbor storitev in možnosti v meniju, ki ustreza vašim potrebam; S podjetjem Drupal, boste v kuhinji kuhali tisto, kar želite zase, z vsemi privilegiji prilagoditve, ki izhaja iz tega.

Oglejte si primerjalno tabelo spodaj za večji vpogled v razlike v teh sistemih za upravljanje vsebine na vrhu. Še vedno nisi prepričan? Prenesite vsako od brezplačnih platform in poskusite teči, da se boste lahko odločili.

  Drupal Joomla WordPress
Homepage www.drupal.org www.joomla.org www.wordpress.org
O APP.: Drupal je močno in razvijalcem prijazno orodje za izdelavo kompleksnih spletnih mest. Kot najmočnejše orodja tudi za delovanje zahteva nekaj strokovnega znanja in izkušenj. Joomla ponuja sredino med razvijalnimi, obsežnimi zmožnostmi Drupala in uporabnikom prijaznejšimi, vendar bolj zapletenimi možnostmi za razvoj spletnih strani, kot jih ponuja WordPress. WordPress se je začel kot inovativna, enostavna platforma za blogiranje. Z vedno večjim repertoarjem tem, vtičnikov in pripomočkov se ta sistem upravljanja vsebin pogosto uporablja tudi za druge formate spletnih mest. Ponuja največji razpon brezplačnih kod oz. dodatkov (moduli oz. vtičniki ter teme)
Primer strani, spletna mesta: Community Portal oz. portal skupnosti: Fast CompanyTeam Sugar

Social Networking: MTV Networks Quizilla

Education: Harvard University

Restaurant: IHOP

Social Networking: PlayStation Blog

News Publishing: CNN Political Ticker

Education/Research: NASA Ames Research Center

News Publishing:The New York Observer

Namestitev: Drupal Installation Forum Joomla Installation Forum WordPress Installation Forum
Enostavnost uporabe: Drupal zahteva najbolj tehnično znanje od treh sistemov upravljanja vsebin. Vendar pa je sposoben izdelati tudi najbolj napredna spletna mesta. Z vsako izdajo je vse lažje za uporabo. Če se ne morete zavezati učenju programske opreme ali ne morete zaposliti nekoga, ki jo pozna, morda ni najboljša izbira za vas oz. vaše podjetja. Manj zapleteno kot Drupal, bolj zapleteno kot WordPress. Sorazmerno enostavna namestitev in namestitev. Z razmeroma majhnim vložkom truda v razumevanje Joomline strukture in terminologije lahko ustvarite dokaj zapletena spletna mesta. Tehnične izkušnje niso potrebne; enostavno je hitro vzpostaviti preprosto spletno mesto. Besedilo iz dokumenta Microsoft Word je enostavno prilepiti na spletno mesto WordPress, ne pa tudi na spletna mesta Joomla in Drupal. WordPress je že po izvorni kodi dovršen CMS za Blogerje in pa dandanes vsekakor za spletne predstavitve podjetja.
Lastnosti Funkcionalnosti: Znan po svoji močni taksonomiji in sposobnosti označevanja, razvrščanja in organiziranja zapletenih vsebin. Zasnovan tako, da deluje kot platforma skupnosti z močnimi funkcijami socialnega mreženja. Enostavnost uporabe je ključna prednost tako za strokovnjake kot za začetnike. Dovolj zmogljiv je, da spletni razvijalci ali oblikovalci učinkovito gradijo spletna mesta za stranke; nato lahko z minimalnimi navodili stranke prevzamejo upravljanje spletnega mesta. Znan po obsežnem izboru tem. Zelo uporabniku prijazen z odlično podporo in vadnicami, zaradi česar je za netehnične uporabnike super, da hitro uvedejo dokaj preprosta spletna mesta.
Predpolnjenje vtičniki oz. moduli ali razširitve: Pressflow: To je različica Drupala za prenos, ki je priložena priljubljenim izboljšavam na ključnih področjih, vključno z zmogljivostjo in razširljivostjo. JotCache ponuja predpomnjenje strani v iskalnem okviru Joomla 1.5, kar povzroči hiter prenos strani. Zagotavlja tudi nadzor nad tem, katera vsebina je predpomnjena in kaj ne. Poleg tega predpomnjenje strani podpira vtičnik sistemskega predpomnilnika, ki je priložen Joomli. WP-SuperCache: Vtičnik Super Cache optimizira zmogljivost z ustvarjanjem statičnih datotek html iz vsebine, ki jo poganja baza podatkov, za hitrejši čas nalaganja.
Najboljša uporaba primeri: Za zapletena, napredna in vsestranska spletna mesta; za spletna mesta, ki zahtevajo zapleteno organizacijo podatkov; za spletna mesta platforme z več uporabniki; za spletne trgovine Joomla vam omogoča, da ustvarite spletno mesto z večjo prilagodljivostjo vsebine in struktur, kot jo ponuja WordPress, vendar še vedno s precej enostavno, intuitivno uporabo. Podpira elektronsko poslovanje, družabno mreženje in še več. Idealno za dokaj preprosta spletna mesta, kot so vsakodnevna blogiranja in spletna mesta z novicami; in vsi, ki iščejo enostavno upravljanje spletnega mesta. Dodatki olajšajo razširitev funkcionalnosti spletnega mesta.
Piramide Studio Podpora, programiranje po naročilu, razvoj tem in vtičnikov oz. modulov in razširitev: DA – NAPREDNO! HomeCraftSoft Mac˙s WEB Apps Design and Develop PCS Portorose, Si-EU DA – NAPREDNO! HomeCraftSoft Mac˙s WEB Apps Design and Develop PCS Portorose, Si-EU DA – NAPREDNO! HomeCraftSoft Mac˙s WEB Apps Design and Develop PCS Portorose, Si-EU

 

 Drupal Joomla WordPress

Domača stran www.drupal.org

www.joomla.org

www.wordpress.org

 

O družbi Drupal je zmogljivo orodje za gradnjo kompleksnih lokacij, ki je prijazno za razvijalce. Kot najmočnejša orodja potrebuje tudi nekaj strokovnega znanja in izkušenj. Joomla ponuja središče med razvojnimi usmeritvami, obsežnimi zmožnostmi drupala in uporabnikom prijaznimi, vendar bolj kompleksnimi možnostmi za razvoj spletnih mest, kot ponuja WordPress. WordPress je začel kot inovativno platformo za blogging, ki je enostavna za uporabo. Z vedno večjim repertoarjem tem, vtičnikov in pripomočkov se ta CMS pogosto uporablja tudi za druge oblike spletnih strani.

Primeri spletnega portala lokacij: Fast Company, Team Sugar

Družabno omrežje: MTV Networks Quizilla

Izobraževanje: Univerza Harvard

Restavracija: IHOP

Družabno omrežje: PlayStation Blog

Objavljanje novic: CNN Politični podatek

Izobraževanje / raziskave: NASA Ames Research Center

Objavljanje novic: New York Observer

 

Namestitveni forum Drupal

Joomla namestitveni forum

WordPress forum za namestitev

 

Enostavnost uporabe Drupal zahteva najbolj tehnično znanje vseh treh predstavljenih CMS. Vendar pa je tudi sposoben proizvajati najnaprednejša spletna mesta. Z vsakim sproščanjem novejše različice postaja uporaba lažja. Če se ne morete naučiti programske opreme ali ne morete zaposliti nekoga, ki jo pozna, morda ni najboljša izbira. Joomla manj kompleksnejši kot Drupal, bolj zapleten kot WordPress. Relativno nezapletena namestitev in nastavitev. Z relativno majhno naložbo naporov v razumevanje strukture in terminologije Joomle, imate možnost ustvariti precej zapletena spletna mesta. Tehnične izkušnje niso potrebne; To je intuitivno in enostavno orodje za hitro vzpostavitev preprostega spletnega mesta. Besedo iz dokumenta Microsoft Word je enostavno prilepiti na spletno mesto WordPress, ne pa na spletna mesta Joomla in Drupal!!! Večina vsi CMS zahtevajo pisanje besedila v HTML kodi, edini WordPress vam ponuja copy past oz. kopiraj in prilepi besedilo iz različnih dokumentov kot je pdf ali doc, ipd….

Značilnosti wordpress, znan je po svoji močni taksonomiji in zmožnosti označevanja, kategorizacije in organiziranja zapletene vsebine. Oblikovan je tako, da deluje kot platforma skupnosti z močnimi funkcijami za socialno mreženje. Enostavnost uporabe je ključna prednost za strokovnjake in novince. To je dovolj močno sistem upravljanja spletnih vsebin, da spletni razvijalci ali oblikovalci učinkovito gradijo mesta za stranke; Nato pa z minimalnimi navodili lahko stranke prevzamejo upravljanje spletnega mesta. Znan za širok izbor tem. Zelo veliko število razvijalcev in uporabnikom prijazen z veliko podporo in navodili za uporabo vtičnikov in tem, zaradi česar je odlično orodje za netehnične uporabnike, da hitro ustvarjajo precej preprosta mesta.

Vtičnik za predpolnjenje – Caching Plug-ins Pressflow: to je prenosljiva različica Drupala, ki je združena s priljubljenimi izboljšavami na ključnih področjih, vključno z zmogljivostjo….


Osebno menim, da je za slovenska podjetja čisto zadodten CMS WordPress, saj nas je 2-mio prebivalcev in od tega cca. vse skupaj 1-mio aktivnih oz. potencialnih uporabnikov vašega mesta. V kolikor pa imate po Sloveniji večje število poslovalnic oz. poslovnih mest vam bo vsekakor CMS Drupal prišel najbolj prav.


PercNETForumiAudioMediaOglasiWEBDiskDDLeWDiskMServerPSTubePSDDLMediaPSMForumsPSMediaPCSNETMedia